Gemista, gevulde paprika's of tomaten

Nodig voor Gemista

  • 5 grote vleestomaten
  • 4 paprika's
  • 1 1/2kop olijfolie
  • 1 kop rijst
  • 250 gr. gehakt
  • 1 ui, courgette, aardappel, winterpeen fijngesneden
  • 1/2 kop fijngesneden peterselie
  • 1 rundvlees bouillonblokje
  • peper en zout

Gemista

Gemista - Gevulde tomaten of paprika's

Was de tomaten en paprika's en snijd aan de bovenkant het kapje eraf en bewaar het. Vervolgens al het vruchtvlees uit de tomaten scheppen met een lepeltje. De paprika's wassen en de zaadlijsten eruit halen. De tomaten en paprika's van binnen bestrooien met wat zout. Het vruchtvlees van de tomaten pureren.

 

De ui zachtjes bakken in 1 kop olijfolie en dan op een hoger vuur het gehakt erbij, als het gehukt rul is, de gepureerde tomaten erbij en 5 minuten laten smoren. Het bouillonblokje toevoegen. De peterselie, aardappel, groenten, rijst, peper en zout toevoegen en koken tot de rijst bijna gaar is. In de oven zal de rijst verder garen.

 

De vulling met een lepeltje in de tomaten en paprika's scheppen en ze in een ovenschaal zetten. De kapjes er weer opzetten en de rest van de olie bij de tomaten en paprika's gieten. Anderhalve kop water in de ovenschaal doen en een paar aardappelpartjes erbij. In de oven op 180 graden ongeveer 1 uur bakken. Smullen maar!

 

Voor vegetarische gemista: (ook heerlijk!)
Nodig: 10 grote tomaten, 5 paprika's, 500 gram risotto,1 artisjok fijgesneden, 1 citroen om over de artisjok te sprenkelen, 1 winterwortel fijgesneden, 1 grote aardapel fijgesneden, 1 grote ui fijngesneden, 3 eetlepels peterselie, 2 eetlepels dille, 1 eetlepel munt, 125 ml. olijfolie, 1 eetlepel zout, peper. (Voor een klein gezelschap kan je uiteraard de ingredienten halveren.)
*Voor er overheen: Olijfolie en oregano.

 

Het vruchtvlees uit de tomaten halen. De helft apart bewaren. De andere helft samen met alle ingrediƫnten in een kom doen en mengen. Je kookt de ingrediƫnten niet!. Met het mengsel de tomaten en paprika's vullen. De kapjes op de tomaten en paprika's zetten. Hieroverheen de rest van het tomaten vruchtvlees vermengd met een half glas olijfolie en een eetlepel rigani gieten. Oven voorverwarmen op 180 graden celsius. Ongeveer 1 uur in de oven gaar laten worden.

"Gehaktballetjes kun je pittig maken met een pepertje erdoor"

- Anna Janssen