Webmagazine

Digitaal nieuws

Read more

Column:

Privacy en technologie

Je wilt even wat foto’s checken op Facebook, die mooie broek kopen bij een online winkel of gewoon een goed artikel lezen via Blendle.

We hebben het het hier niet over zeer ingewikkelde online taken, maar gewoon simpele dagelijkse online handelingen. Totdat je mail ineens gehackt is, je creditcard gegevens gestolen zijn en tot overmaat van ramp je ook nog eens moet betalen aan hackers om je computer weer werkend te krijgen.

Grrrrrr…

Weinig mensen zien niet het gevaar in van het feit dat er gevaren kleven wanner je online gaat. Daarom wil ik zeggen: “Mensen let op! Stay focussed als je online bent. Het gaat hier wel om je privacy en eigendommen!!!

Om aan te geven hoe snel de ontwikkelingen gaan bewijst wel de “2 -staps verificatie” die veel online bedrijven hebben ingevoerd. Deze verificatie is een tweede laag van bescherming op je online accounts. Nadat je je gebruikersnaam en wachtwoord hebt ingevoerd krijg je een sms met een inlogcode zodat je “veilig” ingelogd bent. Helaas is deze manier van bescherming alweer achterhaald, want tegenwoordig kunnen hackers deze smsjes redirecten naar elke telefoon die ze willen.

Jammer joh!

Oke, dan maar een VPN installeren zodat je lekker anoniem rond kunt surfen. Het gebruiken van een zogenoemd virtual private network (vpn) is niet ingewikkeld en heeft een paar grote voordelen. Een vpn is feitelijk een privénetwerk tussen de internetter en een vpn-provider. Deze verbinding is versleuteld, zodat pottenkijkers buiten de deur blijven. Nice! Nou, eigenlijk niet, want er zijn zo veel aanbieders waardoor je de “slechte” aanbieders niet van de “goede” kunt onderscheiden. Kies je een verkeerde dan is de kans groot dat je privacy helemaal op straat komt te liggen.

Zo zie je maar dat hoe nieuw de technologie ook is, deze zeer snel wordt ingehaald en je altijd, maar dan ook altijd op je hoede moet blijven op het internet. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen om je eigen privacy en eigendommen te beschermen.

Privacy op het web Privacy op het web

Review:

Asana productiviteit app

Productiviteit apps, er zijn er honderden te vinden. Van simpele to-do lists tot uitgebreide op maat gemaakte voor bedrijven. Veel mensen die een persoonlijke productiviteit app zoeken komen uit bij onder andere Wunderlist voor een to-do list en Trello voor een workflow/project manager.

Dat was wat ik veel gebruikte en het werkte. Voor al mijn projecten maakte ik een trello board aan en kon zo precies visueel zien wat er nog moest gebeuren en onderdelen door een bepaalde workflow halen.

Voor mijn algemene todo’s had ik Wunderlist. Een geweldige app die simpel, maar effectief is. Je kan datums instellen voor je todo’s en je kan in 1 oogopslag zien wat je vandaag moet doen.

Probleem

Het probleem is dat ik 2 apps moest gebruiken om taken bij te houden. Er was dus ook niet één optie om alles in 1 oogopslag te zien. Trello is geweldig door de boards maar kan voor kleine lijstjes en todo’s overkill zijn. Terwijl Wunderlist goed is in kleine lijstjes en todo’s maar niet goed is voor projecten waar meer overzicht en workflow voor nodig is.

Oplossing

Voor dit probleem is er nu Asana. Asana bestaat al een lange tijd maar was altijd een soort van uitgebreide versie van Wunderlist. Het draaide om de taken en de samenwerking tussen personen. 1 plek om samen te werken en al je taken te plaatsen. Maar wat asana niet had was de mogelijkheid om een board view te krijgen. Tot nu.

Asana voorbeeld

Asana heeft nu boards net als Trello. Op het moment zijn deze boards nog niet zo uitgebreid als Trello maar het gaat zeker de goede kant op. Dit geeft de mogelijkheid om 1 enkele app te hebben die alle todo’s en projecten bevat. De verschillende onderdelen op een board werken net als een checklist en deze verschijnen dus ook in de dag taken weergave. Zo zie je in 1 oogopslag de taken die je moet doen die dag.

Asana lost ook het probleem van taken op meerdere boards op. Trello kon bijvoorbeeld niet goed overweg met een taak die op meerdere boards moest komen te staan. In Asana is dit geen enkel probleem. Hierdoor kan je veel uitgebreidere workflows voor elkaar krijgen. En zal er minder vergeten worden.

Samenwerking

Zelf heb ik nog niet veel gedaan met de samenwerking functies in Asana. Maar voor zover ik het kan zien werkt het goed en kunnen mensen uit bijvoorbeeld je team goed zien wat er moet gebeuren. Je kan taken aanwijzen aan mensen en er is ook een gezamenlijke kalender. Alle bestanden kunnen ook in de projecten worden gezet bijvoorbeeld met dropbox. Bij elk project kun je updates geven hoe het ermee gaat en wat er moet veranderen. Perfect dus voor samenwerking.

Asana voorbeeld

Nadelen

Asana is in de boards view nog niet zo uitgebreid als Trello. Je kan bijvoorbeeld nog niet met sneltoetsen aan de gang. Wel kan dit als je verder klikt op een taak. Ook kan je niet meerdere onderdelen selecteren en editen. Asana is alleen beschikbaar als webapp en voor de telefoon / tablet. Helaas is er geen desktop client.

Conclusie

Asana lost voor mij een groot probleem op. Hoe krijg ik overzicht over al mijn taken en projecten. Met asana zie ik precies hoe mijn projecten verlopen en ook per dag wat ik moet doen. Dus dit betekend dat ik geen tijd meer kwijt ben met het zoeken naar wat ik deze dag moet doen. Alles staat gewoon in Asana. Asana brengt voor mij die perfecte productiviteit app weer net iets dichter bij de werkelijkheid.

Asana, blog ideas Asana, tasks Asana, boards Asana, calander

Top 5

Leer jezelf webdevelopment met deze top sites!

Logo FreeCodeCamp

FreeCodeCamp

Doormiddel van opdrachten en minimale begeleiding zal je geforceerd worden om zelf op onderzoek uit te gaan om de oplossingen te vinden. Hierdoor leer je nog een andere vaardigheid die van pas komt bij programmeren. Het opzoeken van informatie en het jezelf aanleren.

Logo Atom

React Online

Snel de beginselen van react aanleren? Kijk eens naar react training online. Deze tutorial is uitgebreid en gaat er vanuit dat je een beginner bent. De tutorial filmpjes worden afgewisseld met teksten en oefeningen.

Logo Dev Tips

Dev tips for designers

Dev tips is een youtube kanaal met tutorials voor designers die ook willen programeren. Onderwerpen die aan bod komen variëren van sketch en photoshop tot Bootstrap, Sass en javascript.

Logo Github

Developer Road Map

Soms voelt het al een uitdaging om te kiezen wat het volgende is wat je kan leren. Soms wil je gewoon een kaart hebben waar je de goede richting kan volgen om uiteindelijk bij je bestemming te komen. De web Developer roadmap is die kaart! Volg de kaart en vindt precies wat je kan leren.

Logo LevelUp

Level up tuts

Wil je net een stapje verder dan Devtips? LevelUpTuts is het antwoord. Bij dit youtube kanaal komen de wat uitgebreidere technieken aan bod. Maar ook hier zitten goede tutorials tussen voor de beginnende webdevelopers.