Prasopita, eenvoudige preitaart

Nodig voor Prasopita

  • 4 grote preien, in ringen gesneden
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 5 lenteuitjes/ bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 5 eetlepels dille en peterselie, fijngesneden
  • 700 gr feta
  • 2 koppen melk (125 ml) en 6 eieren
  • 5 eetlepels olijfolie
  • vloeibare margarine
  • 1 pak fylo deeg

Prasopita

Prasopita - Preitaart uit Griekenland

De gesnipperde ui en de in ringetjes gesneden bosuitjes zachtjes bakken in de olijfolie. De in ringen gesneden prei toevoegen. Peterselie en dille toevoegen. Zout erbij. Ondertussen in een kom de feta verbrokkelen. In een andere kom de vier eieren kloppen met een kop melk. Dit bij de verbrokkelde feta doen.

 

De prei even laten afkoelen. Als er nog veel vocht bij de prei zit even laten uitlekken in een vergiet. Ondertussen de bakplaat invetten. Op de bodem vier vellen fylodeeg leggen, elk bestreken met vloeibare margarine. Wat prei en uien mengsel bovenop de vier lagen filodeeg leggen en wat feta/ei mengsel erbij.

 

Nu twee velen fylodeeg erop, elk bestreken met vloeibare margarine en weer prei en feta erop. Hierna nog eens twee vellen fylo met margarine bestrijken en prei en feta erop. Bovenste laag weer vier vellen fylodeeg gebruiken en elk met vloeibare margarine bestrijken. De taart in stukken snijden.

 

Nu in een kom de twee eieren met melk mengen. Hiermee de bovenste laag bestrijken. In een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius bakken. Ongeveer 30-40 minuten.

 

Eet smakelijk - kali oreksi!

"Tzatziki is lekker makkelijk maar zo onwijs lekker"

- Sander de Rijk